1. juuni 2016


Mees nimega Ove
Fredrik Backman
Tallinn : Tänapäev, 2016
„Kõikide meeste elus jõuab millalgi kätte hetk, kui nad otsustavad, millised mehed nendest saavad“
Ovest sai Ove, eriline tavaline mees.
Rootsi kirjanikul Fredrik Backmanil on õnnestunud teda portreteerida. Kui alustasin lugemist, tekkis mul tunne, et selliseid mehi olen Eestimaalgi kohanud: tõredaid, torisevaid, oma põhimõtetes kaljukindlalt veendunud mehi. Mida Ove mõtleb, seda ta ka ütleb...või jätab ütlemata.
Saame teada, mida kujutab endast tõsiselt oma naist leinav mees ja kuidas ihaldab ta lahkuda sellest maailmast, mis võttis talt esmalt armastatud naise ja seejärel töö. Enesetappu aga ei õnnestu kuidagi toime panna, sest teda segatakse alalõpmata. Vaikses korteriühistus juhtub ju kogu aeg asju, mis on naljakad, kurvad, masendavad ja vajavad Ove abistavat kätt. Kõike seda saadab autori humoorikas vahetekst, sest Ove on ise sealjuures üsna napisõnaline.
 Uued elanikud korteriühistus, eriti iraanlannast Parvaneh , toovad kaasa avatumat maailma ja muudavad ka leinava Ove maailma vastu huvi tundvaks, sest teda ümbritsevas maailmas peab valitsema kord ja õiglus, nende kahe asja eest võitleb ta kogu hingest.
 Ove maailmas on ainus õige automark SAAB ja sellele tahab ta eluajaks truuks jääda. Truuks jääb ta ka oma sõbrale Runele, keda ähvardab hooldekodusse paigutamine. Hoolimata sellest, et pikkadest aastatest, mis nad ühes majaühistus on elanud, on suur hulk kulunud riius olemiseks.

 Romaan on humoorikas ja nukker, kuid väga elujaatav, igati väärtuslik lugemiselamus suveõhtul.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar