20. mai 2016

Neli õde. Suurvürstinnade Romanovite kadumaläinud elud
Neli õde : suurvürstinnade Romanovite kadumaläinud elud
Rappaport, Helen
Tallinn : Varrak, 2016
Elasid kord neli õde – Olga, Tatjana, Maria ja Anastassia. Nende kodu asus Venemaal Tsarskoje Selos. Kuid nad ei olnud tavalised venelannad, vaid Venemaa viimase tsaari, Nikolai II, tütred. Nad olid OTMA.
Autor,  tuginedes avaldamata kirjadele, päevikutele ja mälestustele, maalib tõetruu pildi suurvürstinnade elust kuni saatusliku 1918. aasta 17. juuli hommikuni.
Olga, Tatjana, Maria ja Anastassia elasid oma elu isoleeritud keiserlikus perekonnas, kuid neil olid omad unistused, püüdlused ja mõtted. Kuigi nad olid oma vanemate, eriti aga isa, rõõmuallikad,  jäid nad paratamatult ema poolt jumaldatud troonipärijast väikevenna Aleksei varju.
Noored  neiud viibisid suurema osa oma elust range järelvalve all, kus oli väga vähe sõpru ja kust puudusid omaealiste tütatrlaste elukogemused ning tavapärased toimetused, mis tingis ka selle, et nad olid üsna eluvõõrad inimesed. Samuti mõjutas neid tugevalt tsarinnast ema pidev haigus.
Kuid kõik see muutus ühtäkki kui algas I maailmasõda ja Venemaa astus sõtta. OTMA pidi saama üleöö täiskasvanuks. Kuid kõigi üllatuseks kohanesid nad kiirelt uue olukorra nõudmistega.
Nüüd avaldus noorte suurvürstinnade tegelik olemus, nad osutusid hoolivateks, sõbralikeks, töökateks ja lihtsa käitumisega neidudeks. Kaks vanemat  tüdrukut asusid tööle halastajaõdedena, kaks nooremat täitsid lihtsamaid ülesandeid haiglates, näiteks valvasid haavatuid.
Neidude prantsuse keele õpetaja Pierre Gillardi :
„Gillardile avaldas eriti muljet nende mõtestatud suhtumine oma töösse ning asjaolu, et nende jaoks polnud mingi  probleem katta oma ilusad juuksed halastajaõdede nunnataolise linikuga ja veeta suurem osa ajast vormiriietes. Nad ei mänginud halastajaõdesid – mida Gillard aeg-ajalt teiste aristokraatlike daamide puhul täheldas -, vaid nad olid seda tõeliselt“.
Kuid siis muutus taas kõik nende elus, kui Nikolai II oli sunnitud troonist loobuma ning algas pikk  teadmatuse periood tervele perekonnale, mis lõppes nende hukkamisega.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar