12. august 2015


Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus
Jonas Jonasson
Tallinn : Varrak, 2012
Jonas Jonasson on ajakirjanik ja kirjanik, kelle esikromaan „Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus“ oli 2010. aasta enimmüüdud raamat Rootsis. Praeguseks on ilmunud ka tema teine raamat „Kirjaoskamatu, kes päästis Rootsi kuninga“.
Neid mõlemaid raamatuid võib iseloomustada Albert Einsteini mõttega „Geniaalsuse ja lolluse vahe on see, et geniaalsusel on omad piirid“.
Need raamatud sobivad neile, kes armastavad head huumorit, mis vahel läheb välja absurdini, kuid samas on neid põnev lugeda. Kirjeldatud seiklused oma pöörasusega on ebatõenäolised ja veidi kriminaalsed, aga nii lustakad ning vaimukad, et hetkekski ei teki tunnet, et lugemist pooleli jätta.
Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus
Raamatu tegevus hakkab hargnema vanadekodust:
„Allan Karlssonil polnud kombeks asjade olemuse üle pikalt juurdlema jääda.
Niisiis jõudis mõte vana mehe peas vaevalt idanema hakata, kui ta juba avaski Sörmlandi maakonna Malmköpingi alevi vanadekodus oma esimese korruse toa akna ja ronis välja lillepeenrasse. Manööver oli kaunis keerukas ja seal polnud midagi imestada, sest Allan sai samal päeval sada aastat vanaks. Vanadekodu saalis peetava sünnipäevapeo alguseni oli jäänud vähem kui tund. Vallavolikogu esimees isiklikult pidi kohale tulema. Ja kohaliku ajalehe reporterid...“.
Väike poiss kasvas ja vanemate õpetussõnadele lisandusid isiklikud tähelepanekud. Pastorid ja poliitikud olid Allani arvates üsna ühesugused, kusjuures polnud vahet, kas nad olid kommunistid, fašistid, kapitalistid või mis iganes. Seevastu jagas ta isa arusaama, et korralikud inimesed mahla ei joo. Samas pooldas ta ema seisukohta, et ka veidi kõrgendatud meeleolus tuleb end korralikult ülal pidada.
Kogu raamat on täis lõbusaid kommentaare maailmapoliitika kujunemise kohta.

Kokkuvõtlikult on raamat tore lihtne lugemine. Sümpaatselt võetakse geograafiliselt läbi mitmete maailmajagude 20. sajandi ajalugu ja muretu Allani elulugu.  Kuidas sattus Allan tulevase president Trumaniga õhtust sööma ja sõitis Churchilliga lennukis ning esimees Mao noore naisega jõelaeval? Seda kõike saate teada raamatut lugedes.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar