12. august 2015


Kirjaoskamatu, kes päästis Rootsi kuninga
Jonasson, Jonas
Tallinn : Varrak, 2014
Raamatus osaleb palju ajaloolisi tegelasi: Harry Truman, Stalin, Kim Jong Il, Hu- Jintao, Rootsi kuningad  ja peaminister  Fredrik Reinfeldt. See osa raamatust tõenäoliselt käib koondnimetuse "poliitiline satiir" alla.
Raamatu peategelane on Lõuna-Aafrika naise Nombeko Mayeki  ja tema kaaslaste seiklused Lõuna-Aafrika Vabariigis ja Rootsis. Kusagil raamatu keskpaigas mainitakse ka Tallinna. Saatus juhib ta Sowetost välja ja viib kokku väljakannatamatu inseneri, kahe väga sarnase ja väga erineva vennaga, kolme kahtlase otsustusvõimega Hiina  tüdrukuga, salaagentide ja presidentidega.  Raamatus klaarib Jonas Jonasson arveid rassismi, võimujanu  ja täiesti tavalise igapäevase lollusega.
Lühidalt võib raamatu tegevust võrrelda „tormise merega“. Lugu, mida jutustatakse, on nii  ebatõenäoline kui veel olla saab. Aga raamat ei ole nii lustakas, lõbus  ja naerma-ajav  kui „Saja aastane ,kes hüppas aknast välja ja kadus“. Aga siiski väga huvitav lugeda.


Sellise kirjanduse austajatele võiks veel soovitada Romain Puértolas`e raamatut „Imepärane lugu fakiirist kes jäi kinni IKEA kappi“.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar