11. mai 2016

Järvemaja. Sari Varraku ajaviiteromaan
JÄRVEMAJA
KATE MORTON      
Tallinn : Varrak, 2016
Pärast ebaõnnestunud juhtumi lahendamist ja sundpuhkusele suundumist on noor Londoni politseiuurija Sadie Sparrow läinud Cornwalli külla oma vanaisale. Sealses kaunis looduses jooksmas käies avastab ta mahajäetud maamaja  ja teda hakkab huvitama selle omanike, perekond Edevane´ide, lugu.
Kui Sadie saab teada, et  70 aastat tagasi kadus ühel ööl väike Edevane´ide poeg ja vaatamata ulatuslikule juurdlusele ei leitud ühtegi niidiotsa, hakkab naine ise juhtunut uurima.
Romaanis ongi põiminud omavahel ühtseks tervikuks jõuka perekonna Edevaine elu 20. sajandi 30-ndatel aastatel nende kaunis maamõisas, suhted perekonnas ning sõpradega päevani mil väike poeg kadus ning kaasaegse politseuurija püüdlused lahendada selle perekonnaga seotud iidvana kuritegu.
Minevikusündmuste keskseks tegelaseks tõuseb peretütar Alice Edevane, kellest on saanud Inglismaa üks kuulsaimaid krimaalromaanide autoreid. Kui Sadie temaga ühendsust võtab,  et uurida mineviku kohta, ei taha Alice sellest midagi kuulda. Kuid Sadie ei suuda asja sinnapaika jätta, olles visa ning lõpuks annab kirjanik alla.
Oma heale vaistule tuginedes ning säilinud materjale kasutades, erinevaid variante juhtunust kõrvale heites ning tänu juhuslikkusele, suudab Sadie kild-killu haaval 70 aastat vana juhtumi lahendada.  Ja lahendus on tõeliselt üllatav.
Lisaks saab positiivse lahenduse ka Sadie eelnevalt ebaõnnestunud juurdlus.

Seega võivad  seda romaani lugeda nii perekonnaromaani austajad, armastusromaanide nautijad kui ka kriminaalromaanide fännid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar