15. juuli 2016


Norma
Sofi Oksanen
Tallinn : Varrak, 2016
Sofi Oksaneni viies romaan „Norma“ on täiesti erinev tema eelnevatest raamatutest.
Romaan algab Norma ema Anita matustega ja avab lugejale järk-järgult Norma sünni- ning kasvuloo, jutustades samaaegselt ka vaimuhaige sõbranna Helena pere kannatustest. Normal on meeletu juuksekasv, mida tuleb ümbritseva maailma eest varjata. Lisaks tunnetab ta juuste lõhnade kaudu inimeste tundeid ja haigusi.
Norma ema töötas ühes juuksurisalongis, mida pidas tema kunagise sõbranna tütar Marion. Äri selle salongi varjus on aga palju suurem kui pealt paistab. Marioni isa on loonud äriimpeeriumi, kus tegeletakse juukseäri ja surrogaatlusega. Norma asub ema asemel juuksurisalongi tööle, et saada küsimus vastusele, mis juhtus tema emaga tegelikult ning millesse ta ennast mässinud oli. Norma aga ei tea, et ka neil on temaga oma plaan.


Kaasahaarav, kuid kohati raskesti mõistetav fantaasiasugemetega teos, mille tegevus põimub läbi juuste teemaga. Domineerima jääb mõte meeste pahelisusest ja mustadest tegudest ärimaailmas, tuues ohvriteks kehvemates oludes elavaid naisi. Raamat on kirjutatud ladusalt ja huvitavalt, kuid raske on alati aru saada mineviku ja oleviku vahelistest seostest. Mõningad küsimused jäävadki õhku rippuma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar