27. veebruar 2014

Me veel näeme
Me veel näeme
 Helen Eelrand
Tallinn : Tänapäev, 2014

Raamat on kirjastuse Tänapäev romaanivõistluse III koht aastal 2013.
Tavalisest hästitoimivast perest pärit seitsmeaastane Laura jääb kooliteel auto alla ja langeb koomasse. Tüdruk kõigub teispoolsuse piiril, sealpool saab ta kokku oma vanaisaga, kellega ta pole varem kohtunud.  Tema vanemad aga võitlevad oma suhte pärast, mille traagiline olukord on proovile pannud. 

Ühe elu killud
Tuule Lind
Tallinn : Ersen, 2014

See on olustikuromaan. Täpsemalt kahe naise: ema ja tütre käänulistest eluteedest. Pere elab Venemaal eestlastest väljarändajate külas. 1941. aastal viiakse kogu küla sõja jalust ära Siberisse. Elu jagab oma jõhkraid mükse tervele perele, naiste- ja viinalembene isa elab oma elu veel kõige kergemalt. 1945 aastal saab pere loa sõita Eestisse, kus nad pole ennem viibinudki. Elu saab sisse uue hoo, et aja möödudes jälle oma karmimat külge näidata. 

20. veebruar 2014


Kõige kallim

 Linn Ullmann
Tallinn : Eesti Raamat, 2013

 
Norra kirjanik ja ajakirjanik Linn Ullmann  on kirjanik, kes armastab nn ebamugavaid teemasid ning ei kohku tagasi neid põhjalikult ja avameelselt lahates.

Romaani sündmused toimuvad mereäärses Norra suvituslinnas.

„Kõige kallim“ on romaan kolmest põlvkonnast, perekonna kooshoidmise vaevadest, saladustest, möödarääkimistest, vaikimisest ja sellest, kui keeruline on mõista ja armastada kompromissitut teismelist.

14. veebruar 2014


Üks talvenädal
Maeve Binchy
Tallinn : Varrak, 2014

Ajaviiteromaan ühest nädalast, mis toob kokku inimesi erinevatest maailma otstest puhkama Iirimaa lääneranniku kõrgel rannakaljul asuvasse  Kivihäärberisse, mis on taastatud hotelliks. Asutust juhib Chicky, naine, kes tahtis unustada minevikku ja puhus sellesse paika uue elu.
Igal külastajal ja ka asutuse personalil on oma lugu, omad saladused ja lootused. See nädal muudab neist paljude elu.

11. veebruar 2014

Tühjad Pihud. Gunnar Grapsi elu ja muusika


Tühjad pihud : Gunnar Grapsi elu ja muusika
 Margo Vaino, Jaak Urmet
Tallinn : Pegasus, 2013
Gunnar Graps (1951–2004) oli kaheldamatult eesti roki suurkuju. Raamat võtab kokku Gunnar Grapsi elu ja muusika, põhinedes väga suurel määral tema lähedaste ja bändimeeste meenutustel. Kasutatud on unikaalset materjali, mis on säilinud meie päevini Grapsi isiklikus arhiivis.
Raudmees, kes elu viimastel aastatel reklaamis nahkriietes  Hansapanga  äkilist pensionifondi polnud tavaelus sugugi mitte nii raudne.

10. veebruar 2014

Kuidas ma egost jagu sain
Kuidas ma egost jagu sain
 R. R. Ravic
Tallinn : Eesti Raamat, 2014

Pseodonüümi all kirjutava eesti autori teine romaan.
Tegevus toimub kondiitritena töötavate naiste seltskonnas. Ühel päeval muudab peategelase elu Eckhart Tolle vaimse õpetuse raamat. Ta vaatab endasse ja saab aru, et on lasknud oma egol liialt pead tõsta. Läbi huumori kirjeldatakse meile naiste igapäevasündmusi. Raamat lõppeb ootamatult kurvasti.

6. veebruar 2014

Sulge aken
Truudusetu kuninganna : romaan Henry VIII viiendast naisest

 Carolly Erickson

Tallinn : Eesti Raamat, 2014

Ajalooline romaan on HENRY VIII, Inglismaa kuningast (1491-1547) ja tema viiendast naisest CATHERINE Howardist, Inglismaa kuningannast (1525-1542).

See on  jutustus kus põimuvad autentne minevik ja kujutuslik fantaasia. Emata kasvav Catherine kasvab kalgi vanaema hoole all koos oma nõbudega. Ei olnud harvad juhused, kui ta pidi taluma vanaema piitsutamist ning ilma toidu ja joogita pimedas luku taga istuma. Ta tajub, et midagi tema ema minevikus lasub needusena nende perel.
Täiskasvanuna  viiakse ta kuninga õukonda elama , mis on täis intriige, valesid, liiderdamist. Catherine on sunnitud vastu südame soove tegema valikuid elus, et kaitsta Howardite suguseltsi. Laveerimine tõe ja vale vahel lõpeb paraku siiski surmaga.

5. veebruar 2014

Ane
Ane
Esta Aksli
Tallinn : Tänapäev, 2013

Tegemist on kirjastuse Tänapäev 2013. aasta romaanivõistluse võidutööga.

Romaani sündmustik algab ajal, mil Liivimaa oli laastatud kohutavast katkulainest. Peaasjalikult keskendutakse maarahva seast pärit talutüdruk Ane ja tema väikese poja elule. Nad  saabuvad Rootsist tagasi sünnipaika, ootavad katku taandumist sügaval metsas, võideldes külma, nälja ja huntidega. 
Elu edenedes saab Anest mõisniku laste koduõpetaja, keda armastavad ja austavad ühtmoodi nii talurahvas, mõisateenijad kui mõisnik.

4. veebruar 2014


Jumalate aritmeetika
Katrina Kalda
Tallinn : Varrak, 2014

See on psühholoogiline ajalooline romaan. Perekonnasaaga minategelane noor eestlanna Kadri Raud lahkub pärast vanemate lahutust  koos emaga Eestist Prantsusmaale. Ettekujutatud elu ei osutu nii roosiliseks, kui loodeti. Noor neiu suhtleb tihedalt edasi kodumaale jäänud suguvõsaga, pärast vanaema surma, hakkavad ta unerahu häirima õudusunenäod ja vastusteta jäänud küsimused. Miski ei tundu klappima.

 Romaan on üles ehitatud läbi minategelase päevikukatkete, tema vanaema noorpõlvesõbranna Lisbeth Tamme aastakümnete taguste kirjade, kes on 1941. aastal kulakuna Siberisse küüditatud  ja tänapäeva tegevuse.

„Seadused, mis rakenduvad mujal, meie väikeses, muust ilmast ära lõigatud maailmas ei kehti“, loeme Siberist tulnud kirjast.

Katrina Kalda pälvis keelepreemia prantsuse keele hea käsitlemise eest oma romaanides “Eesti romaan” ja "Jumalate aritmeetika" ja teenete eest prantsuse kirjandusele. Kalda on Eesti juurtega prantsuse autor, kelle romaanid käsitlevad Eestit.